CV og omtale

Verdensmusik i særklasse – Sær musik i verdensklasse

Bazaar dannedes i 1976 af:

Peter Bastian: Fagot, klarinet, ocarina, percussion.
Anders Koppel: Hamond Orgel B-3
Flemming Quist Møller: Congas, bongos, trommer, darbuka.
Mehmet Ozan: Saz, guitar, percussion (Forlod gruppen i 1979)

Bazaar er uomtvisteligt et af landets mest personlige og velspillende bands, med en musikstil som ikke genfindes andre steder; der er kun ét band på den hylde, Bazaar ligger på: nemlig Bazaar.
Inspirationskilderne er velkendte: alt mellem himmel og jord, men syntesen er usædvanlig. Fordi Bazaar ikke insisterer på at kalde sig et jazz-orkester, bliver musikken ofte misvisende katalogiseret som folkemusik. Misvisende på trods af at musikerne rent faktisk kan spille “autentisk” næsten uden accent. Trods en indgroet modvilje mod at genrebetegne sin musik, er musikerne derfor modstræbende gået med til at kalde den for en slags verdens musik, men med et klassisk centrum, snarere end et udgangspunkt i jazzen; selvom Bazaar skylder jazzen meget.
Musikken spænder fra helt fri improvisation til tætte, ofte virtuose, selvstændigt gennemkomponerede stykker. Musikerne er ikke bange for noder, og bruger megen tid også ved nodepapiret for løbende at forny repertoiret. Orkestret´s koncerter er legendariske, og anmeldelserne har været begejstrede gennem dets femogtyveårige levetid. I efteråret 2001 fejrer Bazaar sit femogtyve års jubilæum!!!
I 2000 blev Bazaar “kongelig hofleverandører”, idet de blev inviteret til at spille en gallakoncert i Sofia i Bulgarien for Det danske Kongepar og Den bulgarske President.

Om BAZAAR´s koncerter:

Bazaar er Bartok på flyverbenzin
Digteren Jørgen Sonne

Ett sjudande flöde av stilar
Bazaar är influerade av musik från Balkanländerna, Latinamerika, Afrika och Orienten, men har samtidigt stadiga rötter i jazzen, rocken och den västerländska konstmusiktraditionen. Det är mycket omväxlande; kärvhet och allvar upplöses i sprudlande lekfullhet, akrobatik i Stravinskys anda förvandlas till bossanova, blues övergår til zigenarmusik osv. Det märkliga är att blandingen aldrig känns konstruerad: Bazaar lyckas med konststycket att förena de olika stilarna till en ny helhet. Sättningen är minst sagt udda: elförstärkt fagott, klarinett, hammondorgel och slagverk. Det är lätt, ja nästan oundvikligt att släppa alla invenda föreställningar och öppna sig för denna vildvuxna musik. En viktig orsak är humorn; när Bazaar lekar med klichéer, görs det med bevarad ödmjukhet mot originalmusiken. Här finns ingen kyligt distanserad ironi, snarare en sund naivitet som speglar en djup insikt i olika musikgenrers specifika kvaliteter. När Bazaars musik klingar lättsamt är det raka motsatsen til ytlighet.
En annan orsak är intensiteten: Musiken är ett sjudande flöde, fyllt av nerv och rytmiskt elasticitet. Musikarna spelar i ett konstant av nyfikenhet; Møller sammanbitet och ständigt utforskande slagverksinstrumentens rytmiska och melodiska möjligheter, Koppel med hammondorgel som förlängd arm, i nästan sprallig spelglädje, och i centrum, Bastian: koncentrationen personificerad. Det spelar ingen roll vilket instrument den mannen råkar ha i händerna; fagott, fingerbjällror eller sugrör(!); kontrollen och friheten är total. Och när klarinettens gälla och skräpiga ton gör meditativa strövtåg kring orgelns koralartade ackord, för att sedan brista ut i en frustande dans, är det inte bara en kärna i Bazaars musik; mötet mellan österländskt och västerländskt utan också en energikick utan dess like.
Mats Eden

Landets bedste band!
Allan Klitgård i DR´s Folk-nyt

Magi for viderekomne
..Det er musik, der bare er et par timers magi for viderekomne. Sådan føles det i hvertfald, når man benovet sidder tilbage og ikke helt kan forstå, hvordan telepatien mellem Anders Koppel, Peter Bastian og Quist Møller fungerer…..Musikken taler i tilfældet Bazzar tusinde smukke sprog.
Fyens Stiftstidende, Morgenposten.

Pressen om BAZAAR´s sidste MC/CD “MUSIK”:

Alverdens godter:
Bazaar, gruppen der på det nærmeste er blevet en institution i dansk musikliv, lyder ikke som nogen institution. Tværtimod. Alle grænser er forlængst brudt ned mellem folkemusik, jazz, klassisk funderet eller what so ever, man kan proppe ned i den musikbod, Bazaar i virkeligheden er. Sammenspillet mellem de tre musikere er blot blevet mere delikat. Mere præcist og spidsfindigt. De seneste udgivelser fra gruppen har været optaget live, men hér i studiet har Bastian, Koppel og Quist Møller haft al mulighed for at pudse lyden af og producere sig til et rent, perfekt resultat.
Bazaar hugger motiver fra højre og venstre på sin rejse rundt i verden, men det sker originalt og overrumplende på gruppens egne præmisser. Med en musikalitet, der smitter. Gennemført og spontant på en gang.
Berlingske Tidende.

Magiske Bazaar
Lang tid før begrebet verdensmusik opstod kunne man høre denne sammensmeltning af alverdens musikalske stilarter herhjemme. Siden 1976 har trioen Bazaar henrykket det danske publikum med deres fantastiske live-koncerter. De har været mere karrige med at udsende plader, men nu er de tre grænseoverskridende spillemænd aktuelle med “Bazaar Musik”, deres første studieplade i over otte år.
Her forenes det virtuose med det legende, det arrangerede og gennemkomponerede med det improviserede og spontane, i et svimlende musikalsk sug. Båret af sublimt medlyttende sammenspil, spiller Bazaar så overgivent og humørfyldt og vildt, at man må overgive sig totalt.
Ny Dag

Klarinet, el-fagot, orgel og congatrommer. Det er da en umulig sammensætning! Men det kan altså lade sig gøre at få noget fornuftigt ud af det. De tre virtuoser, Peter Bastian, Anders Koppel og Flemming Quist Møller, får det! Ekstra Bladet

Besynderlige Bazaar:
Det er ikke folkemusik, ikke klassisk, ikke jazz, ikke rock, ikke soul og heller ikke funk. Det er Bazaar. En besynderlig musikgruppe, der insisterer på at være uden for enhver kategori, undtagen deres egen. Fyns Stiftstidende.

Bazaars første studieindspilning i næsten 10 år. Under sin prosaiske titel et overflødighedshorn af underfundige melodier og improvisationer.
Det meste af materialet er skrevet af trioen selv, og pladen er en heftig rutsjetur gennem kammermusik, latinjazz og balkan – en blanding, som kunne fristes til, fejlagtigt at kalde respektløs. Fejlagtig, fordi det kræver stor indsigt i og kærlighed til de forskellige genrer at fremavle et så uortodokst og alligevel overbevisende mix som Bazaars.
Peter Bastian, Anders Koppel og Flemming Quist Møller er hver for sig virtuoser på deres instrumenter og deres legende håndtering af de ofte halsbrækkende arrangementer bør indgyde ærefrygt hos enhver musikkollega. Bazaar spiller urokkeligt tight, hele tiden. Men heldigvis er den tekniske overlegenhed et værktøj, som man kun opdager, hvis man leder efter det. Det er spilleglæden, der er drivkraften i Bazaar´s besynderlige musik.
Musikmagasinet GAFFA

Enestående musik
…Med den ottende plade, der slet og ret hedder “Musik” beviser gruppen at den er helt enestående inden for sit felt…
De tre spillemænd er al rutine til trods i besiddelse af begynderens begejstring og energi. Sammen med den professionelles imponerende koncentration skabes den ene imponerende klangflade efter den anden, så denne anmelder bliver så begejstret og nysgerrig, at pladen må spilles igen og igen.
Ålborg Stiftstidende.

Et bazaart univers
….Umiddelbart virker den nye plade lettere tilgængelig end sine seks forgængere, eller også har tiden siden den sidste skæring blot givet en større åbenhed overfor det originale, nogle gange galoperende gale – andre gange smerteligt smukke samspil mellem Peter Bastian syngende klarinet eller drømmende fagot og Anders Koppels brusende, hviskende og brølende Hammond-orgel. Hele tiden understøttet og bundet sammen af Flemming Quist Møllers uopslidelige batteri af talende trommer, letløbende congas og skævbenede rytmer.
Flensborg Avis, Horsens Folkeblad, Frederiksborg Amtsavis m.m.

“Det telepatiske Band”
…Telepati er et nøgleord i forbindelse med den mageløse danske musikgruppe Bazaar…. Instrumentsammensætningen er speciel som musikken er det eller måske netop ikke er det. For speciel kan man netop ikke kalde en musik, som der ikke kan sættes etiket på. Som er så vidtfavnende, at gruppens nye og syvende album slet og ret må hedde “Musik”. Bazaars musik er – så vidt min slidte erindring rækker – blevet mere og mere udefinerbar med årene. Med mere fordybelse i klange og musikalske forløb…Nej, der er – som vi siger på Sjælland – ingen magens op ad Bazaar. Den musikalske rejse starter ved et tryk på cd-spillerens start knap.
Kalundborg Folkeblad

International Musik
Det er international musik, der reelt kunne optræde over hele verden. Det er i sin form og i sin sound meget lidt Dansk, men det swinger og det pirrer, det udforsker og det udfordrer, hele tiden i bevægelse, hele tiden i et samspil, der trækker det bedste ud af alle tre med en flot balance, der fylder væsentligt mere, end man skulle tro, tre mand uden snyd kunne klare!
Helsingør Dagblad.

Download artikel fra Berlingske Tidende 19. april 1999

Bazaar har udgivet følgende:

BAZAAR LIVE (Amar 6), 1978, dobbelt live-LP
GIBBON JUMP (Amar 20), 1980, studeiproduktion
NIMBUS (Amar 28), 1983, studieproduktion
GYPSY JOKER (Olufsen Records DOC 5014), 1986, Live i studie
EN GUDEDRØM (Olufsen DOC 5025), 1987, balletmusik
LIVE IN CONCERT (Olufsen DOC 5041), 1987, live
BAZAAR – MUSIK (Fønix), 1993
TRIOLOGY (Cowbell), 2006 Læs anmeldelse i Gaffa
BAZAAR – VINTAGE (Cowbell), 2008. (Gibbon Jump og Nimbus på samme CD)